dimarts, 24 de març del 2015

A més coneixement a l'abast, més desconeixement i submissió personal



Tot i que el títol d’aquesta entrada pugui semblar una contradicció, quan més llegeixo sobre el tema, més s’amplia aquesta sensació.

Frases com que la societat del coneixement actual és “una societat (...) que no progressa augmentant els seus coneixements sinó aprenent a gestionar el desconeixement” o que “en la mesura que es diversifica la producció de saber, disminueix també la possibilitat de controlar aquests processos”, ambdues de Joan Campàs, o aquesta altra de Derrick de Kerckhoveperò, a que tenim accés exactament? La resposta és “a tot i res”, donen molt per pensar. 
 
Mai fins ara havíem tingut tanta informació i coneixement al nostre abast. Creiem que les masses socials tenim el poder perquè tenim la informació a les nostres mans (i mai més ben dit amb tots els gadgets tecnològics actuals). Alhora, no cal estudiar ni aprendre ni saber el perquè de la importància d’un fet històric o d’un descobriment. Per què fer-ho? Ho tenim tot a un sol ‘clic’. O, perquè anar al metge si ens podem autodiagnosticar (i, alguns tornar-se hipocondríacs) amb un sol ‘clic’. Però, el que una gran majoria no es pregunta és, què passarà quan aquest ‘clic’ el domini un grup limitat de persones o empreses?




Avui surt als diaris el cas de Max Schrems i la seva croada als tribunals europeus contra Facebook. Un estudiant de dret austríac que en demanar a Facebook la informació que tenien d’ell (estan obligats a donar-nos-la) al 2011, en les 1.200 pàgines que va rebre es va adonar que Facebook tenia informació que ell mai havia publicat i, el pitjor del cas, que la informació estava classificada en un munt de categories, entre elles ‘opinions polítiques’ o ‘opinions religioses’. Aquesta classificació, tot i ser sospitosa, no aniria més enllà de teories conspiracionistes sinó fos que, arran de les filtracions de l’exagent de la CIA Edward Snowden, ara sabem que l’Agència de Seguretat Nacional dels EUA té un programa d’espionatge massiu -PRISM- en el qual estan implicades la majoria de les grans empreses d’internet, entre elles Facebook.



Per Manuel Castells som una “societat xarxa”, gairebé les 2/3 parts de la població mundial està connectada. Però, si bé estem connectats entre tots nosaltres, ens desconnectem ‘lliura i feliçment’ dels que controlen aquesta connexió. Aquest pensament em fa recordar en El mite de la caverna de Plató (com molt bé ha titulat el seu bloc un company de l’assignatura) o en el conegut vídeo de The Wall de Pink Floyd. Qui sap, dintre d’uns anys igual surt un vídeo igual, però serem nosaltres passant automitzats enmig de pantalles digitals

4 comentaris:

  1. Com més pensem que sabem més sabem de tot!! Això és ben veritat. Avui en dia, com molt bé dius, ens pensem que tot ho sabem i tenim tota la informació perquè està a un cop de “click”. Però és quan menys informats estem. Sembla també que fem una selecció de tantes coses que aquelles que podem donar per controlades ja no ho estan. Avui en dia sembla que vivim en el futur però no sabem moltes coses del nostre present i ja no dir del nostre passat com a humanitat. Això sembla ue no tingui valor perquè només val allò està dins d’una pantalla.
    I un altre fet prou preocupant que fan amb la nostra informació a les xarxes, qui controla als controladors???

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert Olgga, preocupant qui controla als controladors, tot i que sempre hi haurà algú, o alguns, al capdamunt oi?! Suposo que és trobar el sistema en que tots siguem el màxim conscients del què succeiex i puguem estar ben informats... Bé, el temps dirà

      Elimina
  2. Molt interessant i alhora "acollonidor" tot el que comentes. Les peripecies en la ficció de Sandra Bullock a "La red" han acabat convertint-se en una amenaçadora realitat. Cal que parem compte: estem tots connectats i al mateix temps controlats. Com diu l'Olga, els controladors no són controlats per ningú, i esdevenim un ramat d'ovelles en un gran tancat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Ricard, una mica "acollonidor" (com dius). Quan ho vaig llegir el primer cop, quan va sortir l'escàndol del programa nord-americá PRISM ja vaig quedar parada, tot i que, en el fons, tampoc massa sorpresa. Des de l'11-S ens han "vengut" que tot ho fan per la nostra seguretat i, em sembla, que dins el pack ens hi han colat algunes infraccions dels nostres drets.

      Ara, quan vaig llegir la notícia de com organitza la informació Facebook sí vaig al.lucinar. Quin motiu ocult deuen tenir per a fer-ho?

      Elimina