dimarts, 24 de març del 2015

Un nou format d'escriptura: crear o desbaratar?


Al llibre d’en Joan Campàs hi trobo més d’un cop la paraula “revolució”, però no tinc tan clar que l’hipertext sigui una revolució. En tot cas, i seguint les recomanacions de Julio Aróstegui sobre relativitzar lo cronològic quan analitzem la història per adonar-nos de com els canvis no tenen una data concreta, sinó que s'han anat forjant amb temps, diria que l'escriptura hipertextual és una evolució. No en va és dins l'ADN de l'ésser humà estar en constant evolució. Tot i que aquesta nova evolució sembla anar a un ritme accelerat.


Un fet que em crida l'atenció, però, és com de l'artista anònim antic i medieval, es passa a l'artista renaixentista reconegut, esdevenint en molts casos 'geni', per tornar a un anonimat virtual. Ara mateix, no tinc clar si és una evolució o un bucle de tornada. Dins d'aquest món en xarxa la figura de l'autor es va dissipant de mica en mica i, tot i així, la figura d'escriptor, al igual que qualsevol artista, generalment va associada a qui gaudeix del reconeixement públic. Alhora que, als lectors, ens agrada lligar una obra amb una identitat.



Al mateix temps, la xarxa és plena de pàgines o medis a on tothom hi pot escriure i, en aquells que se'ns permet, podem esborrar, afegir o canviar paraules, frases o paràgrafs al nostre gust. Però, llavors no perdem coneixement? 

P
otser no ens agrada, potser queda obsolet o tan sols és un joc, però dins del moment històric en que va ser escrit, tindria la seva raó de ser. Per exemple, a la pàgina 63 del seu llibre (escrit al 2005), en J. Campàs parla dels SMS com a èxit inesperat quan, actualment, tenim clar que  està caduc al ser eliminat pel WhatsApp i altres aplicacions gratuïtes i sense tantes limitacions. Tot i així, no eliminarem aquest afirmació, sabent que ja no és certa, doncs és un element més del nostre passat. 



"Les paraules se les emporta el vent", diu la dita, segurament per això les deixem escrites. 

Rumiant-t'hi una mica més a fons, potser sí que no cal saber la identitat de qui escriu mentre ens arribi la seva obra. De fet, hi ha una controvèrsia oberta de fa molt de temps sobre si William Shakespeare va escriure realment les seves obres. Els dubtes sobre la seva autoria segueixen sense resoldre's, però no per això deixem de gaudir de les representacions o lectures de les seves obres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada