dilluns, 11 de maig del 2015

Parthenia: una denúncia visible per a les víctimes invisibles



Parthenia de Margot Lovejoy et fa sentir moltes coses alhora, i algunes contradictòries entre si: colpeix per veure la situació que passen moltes dones avui en dia, sobretot si ho llegeixes d’elles mateixes; ràbia per com poden passar aquestes coses actualment; impotència perquè no es pot, o costa moltíssim, canviar algunes mentalitats o cultures; molta tristor pels infants i petits/es que els hi han tret de cop (i mai més ben dit, amb un cop) la innocència innata en tota criatura; esperança perquè amb més cultura, educació, difusió i medis, es pugui anar eliminant... i més, molts més.




Margot Lovejoy utilitza internet, el medi de difusió per excel·lència actualment, per a denunciar els maltractaments físics o psíquics a les dones. Un maltractament a les dones que, generalment silenciós, troba el seu lloc en aquest projecte permetent que, pública o anònimament, tota dona o criatura maltractada pugui expressar-se. El pitjor de tot plegat és que, avui en dia, encara hi ha dones que creuen que ho han d'amagar o que tenen por de denunciar-ho.

Aquesta obra és una història, el maltractament a les dones, explicada a partir de moltes històries personals, de manera que totes les dones que hi escriuen són co-autores. I, al mateix temps, permet que qualsevol lectora que s’hi senti identificada pugui convertir-se en co-autora també.

Parthenia comença amb una pregunta simple: “has estat mai víctima de violència domèstica?”
  - Si respons que no, et pregunta si coneixes a algú que n’hagi estat. I, si tornes a respondre que no, et pregunta si vols llegir històries de qui sí ho ha estat. 
  - Si respons que sí, et pregunta si vols explicar la teva història. Si no ho vols fer, et pregunta si vols llegir històries de qui sí ho ha estat. A partir d’aquí llegeixes històries:
 
una nena que té por d'anar a casa seva pel seu pare,

una altra jove que de petita era colpejada perquè "era pel seu bé" (entre altres males excuses que ens escriu),

una dona a qui la seva pròpia família li diu "has d'intentar entendre'l ... només t'ha pegat dos cops ... no és tan dolent, altres dones aguanten molt més..."

i altres històries més. 



Històries que et recorden immediatament un munt de notícies periodístiques esfereïdores: violacions i assassinats brutals a la Índia, dones violades a la plaça Tahrir d’El Caire o nenes i dones violades a les guerres a l’Àfrica (molt destacable aquest editorial d’Antoni Bassas: “feien torns per violar-me). En ple segle XXI costa entendre que qualsevol home-animal cregui que té el dret sobre una dona per a fer el que vulgui. I, el pitjor del cas, és que té un recolzament moral, polític i policial al darrera.

Si internet té alguna cosa bona és la difusió d’aquests casos i que, ni que sigui per vergonya vers el món, els seus dirigents facin algun intent de parar-ho. Canviar un cos policial i judicial de la nit al dia no deu ser tan fàcil, però almenys aquestes dones saben que els seus casos són denunciats i, si no ja per a elles, pot servir d’alguna cosa per al futur.

Ara bé, no ens enganyem, animals com aquests estan per tot arreu, a casa nostre també. I, no només en dones humils o entorns socio-econòmics baixos, sinó en tots els nivells. I, de vegades és pitjor si són nivells altes perquè la “vergonya pública” encara és pitjor que la denúncia al mal tractador. Com el cas de Marta, una dona de bona família que és maltractada psicològicament i, quan ella aconsegueix plantar-li cara i deixar-lo, ell l’atropella, baixa del cotxe i l’apunyala setze cops. La situació ja és brutal, però, que la Marta es desperti a l’UVI de l’hospital i el primer que li diu la seva pròpia mare sigui “qué escandalazo has armado”, et deixa sense paraules.

Per si voleu veure el documental sencer "La maleta de Marta" (enllaç al documental) de l’autríac  Günter Schwaiger. A sota: tràiler del documental:




6 comentaris:

  1. Aquest darrer testimoni em sembla brutal...i no pot ser un comentari d'aquells que es diuen per baixar la tensió? dic jo, no m'imagino una mare dient això a sa filla en aquestes circunstàncies!!
    Altrament un dels enllaços, el de la dona del metro de Mèxic també et deixa glaçat...En fi!
    Canviant de tema vaig mirar uns quants enllaços als hipertexts (sobretot els de l'asterisc) i en general la sensació és d'una disgregació notable i coincideixo amb tu en el que comentes, tret que en comptes de té prefereixo el cafe!
    No se si és casual però no hi cap hipertext entre la tria més enllà del 2005...es significatiu no? Vull dir que sembla que han perdut aquesta càrrega dinamitzadora que se’ls atribuïa.
    No se si serà per això que aquesta darrera PAC es centra en els blocs.
    Àpala!

    ResponElimina
    Respostes
    1. baixar la tensió, Jordi?! Que va, la realitat ENCARA ÉS PITJOR!
      Ahir al vespre necessitava un 'break' mental i vaig tornar a mirar tot el documental. Igual d'esfereidor que el primer cop i amb tots els pèls de punta. Hi havia coses que no recordava

      La Marta no ha tornat a veure els seus pares des de l'hospital, no en volen saber res d'ella. Després de quinze anys, la Marta ha trucat, alguna vegada, a la seva mare, però la mare li penja el telèfon.

      Les germanes de la Marta la van portar a casa seva quan va sortir de l'hospital. Allà la van deixar, en una cadira de rodes, amb una cama i un braç enguixats i les dues filles de 12 i 15 anys. I, que s'espavilés sola.

      Als 11 anys d'estar a presó, el marit va aconseguir la condicional, tot i que mai es va arrepentir del què va fer ni ha volgut fer cap mena de teràpia. I, creient que la seva dona li ha arruinat la vida a ell.

      Als quinze anys de l'intent d'assassinar-la brutalment, ell és lliure per anar i fer el que vulgui, mentre la Marta viu amagada per Amnistia Internacional perquè té el convenciment que ell ho tornarà a intentar.

      El pecat de la Marta per tenir el rebuig de la seva família? Trencar el silenci... No recordava que, pel que diu ella, el pare ja maltractava a la mare i amb les filles era extramadament dur. Suposo que la mare devia aguantar maltractaments i esperava que les filles també ho féssin. Quan la Marta no ho fa i "dóna de parlar", trenquen amb ella.

      I, aquí és quan et preguntes com és possible que en un país europeu, occidental, democràtic, encara sigui més important per a persones benestants el que dirà la gent que no pas defensar a la teva filla a punt de morir assassinada. Ja no estem parlant de llocs molt llunyans i molt diferents a nosaltres.
      En quins valors, educació, cultura, societat han crescut?

      Part del documental passa a Salzburg a on parlen especialistes i dos homes maltractadors en teràpia perquè en són conscients i volen canviar. Una psiquiatra comenta que quan els maltractaments són en parelles benestants encara es calla molt més. I, quan més poder econòmic i social té el maltractador, més difícil és per a la dona denunciar-ho o que la creguin.

      Confesso que un dels meus pitjors malsons, com a mare de dues nenes, és que puguin acabar amb una parella així. Jo, per si de cas, i quan va bé arran d'algun comentari de tercers o alguna cosa a la tele, els hi vaig deixant clar què és normal o no en una parella i quins límits no es poden passar.

      Elimina
    2. Sobre les dates dels hipertexts a llegir, totalment d'acord amb tu. És més, gairebé totes les lectures que estem fent tenen més de deu anys, algunes fins a quinze, per tant, potser és que no és tan 'boom' com va semblar als seus principis.

      I, home, si és l'hora de berenar, un cafè amb llet i unes galetes també venen de gust ;-)

      Elimina
  2. Doncs ara que ho dius, fent memòria vaig veure aquest documental a la TV fa no gaire, amb testimonis de dones que s'amagaven...a banda dels maltractaments el rebuig social i la manca de mecanismes per protegir-les mentrestant la justícia, que és garantista (i ho trobo bé però no que discrimini a la victima a la que hauria de beneficiar sempre) en certa manera facilitant la reinserció del maltractador posava en perill la víctima. En fi un malson terrible, no se perquè volem pelis de terror...amb aquestes històries.

    Així doncs, ara que encetem la darrera PAC i vist el 'cop de timó' (fent servir el lèxic mariner d'Artur Mas...jajaja), és a dir, que aquesta PAC va sobre blocs, almenys podrem parlar una mica més de coneixença, com a mínim d'aquesta experiència nova. Almenys jo mai hauria fet ni escriure un bloc.
    Res més, salutacions i bon estudi, ens llegim !
    Jordi

    ResponElimina
  3. Ostres Diana, he trobat esfereidor el relat de "La maleta de Marta" i els altres enllaços que afegeixes. Es extremadament dur, i hauria de ser reactiu, com comenta Bassas en la seva editorial. És un dels signes del nostre temps, tan avançat en alguns aspectes i tan primitivament repugnant en altres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord Ricard, notícies i documentals com aquests haurien de ser reactius.

      I, cert, no s'entén que en societats, autoanomenades "desenvolupades", encara hi hagi aquests fets tan primitius, sense moral ni .... res de res. És incomprensible.

      Elimina